Våra reflektioner från Vind2024
Ett par veckor har passerat sedan Vind2024, en intensiv och framgångsrik mässa. Tack till alla som besökte oss! Att få träffa så många aktörer inom vindkraftsbranschen och utbyta tankar och perspektiv var både givande och inspirerande.
Vindkraften i ett förändrat landskap
Branschen står inför en tid fylld av utmaningar, men också innovation och möjligheter, samtidigt som nya förutsättningar formas av omvärlden. På mässan talades det främst om:
- Marknadsläget och hållbara affärsmodeller
- Tillståndsprocesser och lokala incitament
- Försvar och politik
”Robusthet” tycktes vara årets trendord och sammankopplades ofta med frågan: ”Vad gör vi när det inte blåser?” Många var eniga om att marknaden befinner sig i ett slags vakuum. Flera tillståndsprocesser inväntar godkännande, och kommunerna väntar på beslut om regeländringar för fastighetsskatteintäkter. Branschen hoppas på en lösning tidigt 2025. Om förändringarna sker, väntas en ketchup-effekt. Dessutom pekade flera deltagare på att vi borde lära oss av andra länder för att öka den sociala acceptansen för vindkraft.
Politikens roll och prioriteringar
Vindkraftens framtid är också en politisk fråga, och representanter från alla riksdagspartier var närvarande.
Moderaterna kallar energisektorn ”den nya miljörörelsen”. Keynote-talaren Romina Pourmokhtari, miljö- och klimatminister, betonade behovet av snabbare ansökningsprocesser och mer lokal nytta av vindkraft. Hon uppmanade branschen till fortsatt dialog och utveckling. Tidöpartierna föreslår anvisningssystem (”godkända zonkartor”) för att underlätta projektutveckling, vilket stöds av Försvaret men möter kritik från branschen. Liberalerna vill ha vindkraft, men också planerbara energilösningar som kärnkraft, medan Kristdemokraterna fokuserar på konkurrenskraftiga energislag. Sverigedemokraterna förespråkar gasturbiner som komplement.
Oppositionen föreslår starkare satsningar på grön omställning, med vindkraft som central del. Magdalena Andersson betonade att vindkraft ger jobb och stärker energiförsörjningen. Hon föreslog att staten ska ta kostnaden för havsbaserade anslutningar och skapa breda politiska överenskommelser. Nooshi Dadgostar (Vänsterpartiet) och Muharrem Demirok (Centerpartiet) framhöll vikten av samarbete med Försvarsmakten för att påskynda utbyggnaden. Miljöpartiet lyfte monetära incitament för kommunerna.
En central fråga var konflikten mellan försvarspolitik och vindkraft, särskilt efter att 13 havsbaserade vindkraftsprojekt i Östersjön avslagits. Besluten innebär att projekt motsvarande 140 TWh årlig elproduktion nu gått förlorade. Försvaret menar att svensk säkerhet måste prioriteras, men efterlyser även energisystem som är decentraliserade och robusta mot attacker.
Framtidstro och innovation
Trots utmaningarna är branschen optimistisk. Internationella bolag visar fortfarande ett stort intresse för den svenska marknaden, vilket bekräftar Sveriges attraktivitet för vindkraftsinvesteringar. Som oberoende technical advisor hjälper Waila internationella projekterare att etablera sig på den Svenska vindenergimarknaden.
Innovationer inom teknik och affärsstrategi driver utvecklingen framåt. Vi förutspår att fågelskyddsystem, som kombinerar artskydd med kostnadseffektiv drift, kommer användas i mycket större utsträckning som tidigare i Sverige eftersom tillståndsmyndigheterna börjar att ändra deras syn på tekniken. Det finns flera onshore- och offshorevindparker som har fått tillstånd under förutsättningen att fågelskyddsystem installeras. Waila är exklusiv säljpartner i Sverige av fågelskyddssystemet Safewind av Biodiv-Wind som redan installerats i över 700 vindkraftverk globalt.
Vi blev inbjudna att på scen presentera insikter från våra optimeringsprojekt i 7 stora vindparker (180 MW). Vår VD, Sebastian Meyer, delade lärdomar från våra oberoende valideringsarbeten som visar att styrningsoptimeringsmjukvaran PPO från Vestas ökar produktionen som mest när det blåser mindre (3-9 m/s) och elpriserna är som högst. Efter VIND 2024 har vi för första gången validerat två vindparker där PPO inte givit någon energiproduktionsökning överhuvudtaget, vilket understryker hur viktigt det är att utföra oberoende valideringar. Produktionsökningen med mjukvaran är (efter vi har räknat in våra två senaste valideringar) plus 0,76% i genomsnitt som ger en bra lönsamhet för de allra flesta projekt.
Tack till alla som lyssnade och bidrog till givande diskussioner!